On the road again
Goin' places that I've never been
Seein' things that I may never see again,
And I can't wait to get on the road again.

Tokrat v Cinque Terre ali kot radi sami skrajsajo 5 terre. Ime izhaja iz petih vasic (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare), ki so med seboj povezane z zeleznisko povezavo. Do tja je nekaj vec kot 600km, odvisno kje v Sloveniji zacnete pot.
Kje tocno se nahajajo 5 terre si poglejte na >>> 5 terre Google maps
Imeli smo sreco z vremenom, tako, da smo lahko pot med Vernazzo in Monterosso al Mare prehodili, kljub temu, da so vse poti uradno zaprte. Razlog - manjsi zemeljski plazovi so odnesli sprehajalne poti. Ne vem sicer, kako je stanje na ostalih odsekih, vendar na tem nismo imeli tezav s prehodnostjo. Seveda ob predpostavki, da ste pohodnisko obuti.
Med Riomaggioe in Manarolo vodi pot Via dell Amore (pot zaljubljenih). Urejena sprehajalna pot z lepimi razgledi, se posebej ob soncnem zahodu. Potrebno je placati vstopnino in sicer 5EUR/osebo.
Lepa in slikovita je tudi pot, ki pelje iz Manarole proti Cornigliji, vendar se po nekaterih podatkih pred Corniglijo konca in mozno priti v naslednjo vasico.
Povsod limone, mandarine, pomarance, urejeni vinogradi, cvetoci rozmarin, kaktusi, aloa, prava pasa za oci in blagodejno pomirjujoce mediteranske disave.
Ce se mislite o prehodnosti poti pozanimati v Turist Information Office, potem vam povem iz lastnih izkusenj, da niso najbolj informativni glede tocnosti informacij, ki jih dobite pri njih. V nasem primeru niti ena od kar nekaj informacij ni drzala. Italija pac, bi lahko rekli. Bolje je povprasati popotnike, ki jih srecate na poti, tako kot smo jih mi.
Vasice so majhne, lustne, v tem casu mirne, turistov bolj za vzorec. Lokali vecinoma zaprti, nekaj gostilnic se pozno popoldne (cca ob 1800-1830) odpre. Cene visoke, kaj ces, 5 terre so zelo popoularne, zato je treba placati svojo ceno.
S prenociscem smo imeli sreco, dobili smo ga v Riomaggiore in to celo hiso (apartma in dve sobi) v kateri lahko prespi 8 oseb. Zelo lepo opremljeno, cena sprejemljiva. Vec info na Casa Lorenza.
Ce ste ravno v tem koncu Italije in vam je ostalo nekaj casa, si lahko ogledate tudi posevni stolp v Pisi (cca 90km stran proti jugu) in pa lepo mestece Lucca (cca 70km stran proti jugu), nekoc glavno mesto Toscane.
Kaj se? Imeli smo se lepo, uzivali v svezem morskem zraku in prelepih pogledih ter italijanski kulinariki. Priporocam. Ce pomislim, kako mora biti tam maja ali junija meseca, pa .... ZELO PRIPOROCAM.
On the road again
Like a band of gypsies we go down the highway
We're the best of friends
Insisting that the world be turnin' our way
And our way
Is on the road again.



Se slikovni del >>> clicky-click <<< photos
Enhanced by Zemanta