Že nekaj časa nam je hodilo poglavi, da bi obiskali majhno vasico Rassach na avstrijskem Koroškem (ali pač Å tajerskem). Vas je bila vsakič, ko smo jo prečkali z avti, urejena, čista, oblečena v rožah in posejana s poljskimi izdelki značilnimi za tisti letni čas. Odločitev je padla, vreme nam je bilo več kot naklonjeno.
Vas je resnično urejena, kar se pa tiče "biznisa" so nekaj svetlobnih let pred našimi, slovenskimi kmeti. Vse je urejeno, z veliko mero okusa, prijaznost na vsakem koraku, cene pa ... no ja, nižje kot pri nas. Samopostrežne in samoplačniške stojnice niso niti nobena redkost niti nič novega, vse deluje, vsi plačujejo kot je nakazano, brez problemov. Ja, še veliko se moramo naučiti.
Sicer je pa naša Koroška tudi lepa, še posebej kadar je obsijana s soncem in žari v jesenskih barvah. Naša baza je bila na Ribnici na Pohorju. Majhna vasica, malce bogu izza nogu, ampak imajo vse kar imajo veliki. Zadnje čase se je začela turistično razvijati in to v peti prestavi bi rekli. Ljudje so prijazni, ampak samosvoji, tega jih je izučila narava in odmaknjenost od večjih središč. Ali jih sprejmeš in oni tebe, ali pa tam nimaš kaj početi. Preprosto, brez filozofiranja.
Kadar se vozite po Koroški se ustavite (po predhodnem dogoru) v gostilni Pri Å krubiju pod Peco (potrebno iti skozi čŒrno na Koroškem), še enem koroškem "slepem rokavu", kjer bo lastnik Peter nad vami poskusil narediti atentat z odlično hrano, predvsem predjedmi.
In če je vreme lepo, je velika verjetnost, da se mimogrede na kozarcu rujnega oglasi lastnik najstarejšega Harley Davidsona v Sloveniji. Narejen leta 1927, še vedno popolnoma originalen. Lastnik Harleja pa ... približno istih let. Dihata eden za drugega.
Nekaj slikic s potepa, več pa na Ribnica>Rassach - galerija